In de Lezingenreeks nemen inleiders ons mee in 5 inleidingen naar het Rampjaar 1672 en 1673 vanuit 5 verschillende perspectieven: de Stellingwerven, Friesland, Oranje-Nassau Albertine Agnes, Groningen en Münster.

Hieronder de lezingenreeks met extra informatie. Voor lezingen hoeft u zich meestal niet aan te melden tenzij anders vermeld. Lezingen gaan soms in samenwerking met andere organisaties en kunnen entreeprijs vragen.

Karst Berkenbosch

17 september 2022 bij Opening Programma Herdenking Rampjaar Friese Waterlinie

Karst Berkenbosch, streekhistoricus van zijn geboortestreek de Stellingwerven, geeft al sinds jaar en dag lezingen over het gebeuren rond de Friese Waterlinie 1672-1673. Ook schreef hij daarover een historische roman, ‘Bij de Beckaf’. Daar achterin een mooi historisch overzicht van landelijke en regionale gebeurtenissen en personen van de Rampjaar-tijd. De 1e lezing van deze reeks wordt daarom door hem verzorgd, naast dat hij deelneemt in de organisatie van dit programma Herdenking Rampjaar Friese Waterlinie 1672-1673 in de Werkgroep Friese Waterlinie. De 1e Lezing, van Karst, is tijdens de Opening van het Programma op de Bekhofschans en deels daarna in Hotel Lunia, voor genodigden van de Opening.

Sunny Jansen

28-10-22 in Museum Heerenveen

28 oktober 2022 19.30 uur Museum Heerenveen

Tegen entreegeld (zie hieronder)

Sunny Jansen over haar recente boek ‘Albertine Agnes, de vrouw die Friesland redde’

Sunny Jansen oogst alom lof over haar net verschenen boek en het gekozen perspectief op het Rampjaar 1672-1673 in Friesland met als focus de prinses van Oranje, Albertine Agnes.

Lees hier bijvoorbeeld de recensie in Trouw.

Praktische informatie:

inloop vanaf 19.00uur
Kosten: €3,00 voor Vrienden en donateurs, €5,00 voor gasten. U kunt op de avond zelf betalen.
Opgeven: verplicht via balie@museumheerenveen.frl 

of 0513-623408 Of kijk op https://www.heerenveenmuseum.nl/lezing-albertine-agnes/1

Egge Knol

Maquette Stad Houdt Stand 350GO

15 maart 2023 20.00 uur in De Rank Kerkstraat 49 Wolvega

Gratis entree

Egge Knol neemt ons mee in het Groninger gebeuren en perspectief op het Rampjaar, op het Beleg van Groningen in 1672 en op het Ontzet van Groningen na 6 weken van beleg door de bisschop van Münster, Bernhard von Galen, alias Bommen Berend.

Egge Knol is conservator in het Groninger Museum voor Archeologie, geschiedenis en oude regionale kunst(nijverheid). Rondom de Herdenking van 350 jaar Groningens Ontzet maakte hij de tentoonstelling ‘Stad houdt stand’, die tot en met 30 oktober 2022 te bezoeken is.

Tentoonstelling Stad houdt stand – 350 jaar Groningens ontzet

De stad Groningen werd in 1672 wekenlang gebombardeerd door ‘Bommen Berend’, maar zij hield stand en op 27 augustus trokken de Duitsers stilletjes weg. Het behoud van de stad bleek een keerpunt in het rampjaar in heel Nederland. Tot op de dag vandaag wordt het Groningens ontzet op 28 augustus gevierd. De expositie Stad Houdt Stand in het Groninger Museum in 2022 bevat authentieke schilderijen, voorwerpen en documenten en zelfs kanonnen uit deze heroïsche strijd.

Het verhaal van de belegering en het ontzet van Groningen wordt verteld in de tiendelige podcast Bommen Berend. Deze podcast is te beluisteren op Spotify en via de website www.kaart1672.nl.

Meindert Schroor

Meindert Schroor historisch geograaf

24 juni 2023 14.00 uur Hotel Lunia Oldeberkoop

Gratis entree

Meindert Schroor is zelfstandig sociaalgeografisch en historisch onderzoeker in Leeuwarden, bureau Varenius, en portefeuillehouder van de cultuurhistorie van de Waddenacademie. In Friesland en het Noorden heeft hij tal van wetenschappelijke en publiekspublicaties op zijn naam staan.

In 2006 nam hij, ter ere van de ‘opening’ van de opgeknapte Bekhofschans onder Oldeberkoop, in een overvolle toneelzaal van het oude Wapen van Berkoop, de mensen mee in nieuwe en oudere feiten, het verhaal, van de Friese Waterlinie.

In 2008 publiceerde hij dat verhaal via de Uitgeverij van de Stellingwarver Schrieversronte in het boek ‘De Friese Waterlinie, Toneel des oorlog rond Lende en Kuunder’, wat al snel uitverkocht was.

In de 2e Friese Waterlinieweek van het programma Herdenking Rampjaar Friese Waterlinie is Meindert opnieuw van de partij met een inleiding met aanvullende historische feiten en gegevens uit de Noordelijke archieven. Die zal hij opnieuw publiceren in een boek dat mogelijk in 2023 via de Stellingwarver Schrieversronte wordt uitgebracht.

Gerd Dethlefs

vorstbisschop van Münster Bernhard von Galen
alias Bommen Berend

26 augustus 2023 Middag Dorpshuis De Schans in Een (locatie onder voorbehoud)

Gratis entree

Exact 350 jaar na de inval van Bommen Berend in De Stellingwerven, staat nu opnieuw Münster voor de poort.

De inval van BB was in de nacht van 24 op 25 augustus 1673 op 3 plekken tegelijk de Stellingwerven in, tezamen met minstens 8300 manschappen, 6 stuks geschut, 2 mortieren en 134 karren met munitie.

Dit keer echter niet de vorstbisschop Bommen Berend met zijn beruchte bommen en granaten, maar zijn huidige expert historicus Gerd Dethlefs van het LWL-Landesmuseum für Kunst und Kulturgeschichte in Münster.

Gerd Dethlefs neemt ons mee, met alleen woorden en beeld, naar het perspectief vanuit het Münsterse op het Rampjaar 1672-1673 hier in de Nederlanden, de oorlog van 4 (groot-)machten tegen de Republiek van de 7 Provinciën van destijds.

Gerd Dethlefs werkte ook mee aan de podcast Bommen Berend van het Groninger Museum (zie hierboven) en de podcast van Overijssel ‘Bommen Berend in Overijssel’. Zie https://www.bommenberendinoverijssel.nl/podcast/