Infanteriecompagnie met vooraan de piekeniers, achteraan de musketiers (Rijksmuseum, SK-A-606) Van frieseregimenten.nl

De website www.frieseregimenten.nl gaat in 2022-2023 ook aandacht schenken aan het Rampjaar 1672-1673.

Een mooie aanvulling op activiteiten in Fryslân in 2022 en 2023, die al bezig zijn te ontstaan. En mooie aanvulling op al die events en activiteiten in 2022-2023 in heel Nederland, die door het Platform Rampjaar Herdenking worden gebundeld en toegankelijk gemaakt via hun activiteiten, programmering en website.

Achtergrond
Het Rampjaar was voor Fryslân vooral 1673, toen de bisschop van Münster, Bernhard Van Galen, beter bekend in het Noorden als Bommen Berend, zijn grootste poging tot inval deed op de Friese Waterlinie. Ook in 1672 deed hij dat al, nadat hij in Groningen de stad maanden belegerd had zonder resultaat. Evenwel stond Bommen Berend daardoor pas in het najaar bij Steenwijk voor de Blessebrugschans, de Friese Waterlinie op de rand van de Stellingwerven en de herfst viel in, een jaargetijde dat oorlogvoeren niet meer handig was door het natte, ontoegankelijke landschap. Zijn manschappen bleven de winter ingekwartierd bij bewoners in de landen rondom Steenwijk en aangrenzend Drenthe. In augustus 1673 was het dan zo ver, de aanval werd ingezet op de Waterlinie en de Friese verdediging langs de in alle haasten versterkte Waterlinie en schansen werd door Hans Willem Van Aylva aangestuurd, evenals door Maurits van Nassau die vanuit Den Haag naar Fryslân was gestuurd. Tevergeefs, zoals we weten, de Waterlinie werd in drie dagen op drie punten over gestoken. De grootste troepenmacht van de Friezen lag bij de Bandsterschans bij Heerenveen, waar Bommen Berend niet de confrontatie mee aan wilde gaan. Zijn hoofdmacht hergroepeerde en verbleef rondom Wolvega. Door een zomerstorm die opstak vanuit het Zuidwesten in combinatie met hoog tij en de opgezette wateren van de Waterlinie, dreigde een veilige terugtocht van de Münsterse troepen afgesloten te worden en het leger zo in de val te lopen tot een makkelijke prooi voor de Friezen. Bommen Berend koos voor de terugtocht en inname van Fryslân door Münster werd zo voorkomen. Meer is te lezen hierover in het boek De Friese Waterlinie, uitgave 2008 Stellingwarver Schrieversronte, auteur Meindert Schroor.

Historisch geograaf Meindert Schroor doet daarin de suggestie dat het Bommen Berend niet te doen was om Fryslân, maar om havenstad Harlingen bereikbaar te maken voor de Engelse vloot om daar te landen. Engeland, Frankrijk en de bisschoppen van Münster en Köln werkten immers in het Rampjaargebeuren samen om de jonge Republiek der Zeven provinciën onderling in te nemen en te verdelen.

Het voornemen van de uitgever is dat dit boek van Schroor, via een heruitgave en aangevuld, komend jaar verschijnt.

Stel je vraag gerust

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.