Historica Sunny Jansen gaf in Museum Heerenveen haar lezing bij het nieuwe boek ‘Albertine Agnes, De vrouw die Friesland redde’, dat via boekhandel Overdiep ter plekke ook te koop was en gesigneerd werd. Deze inleiding was de 2e in de lezingenreeks in het kader van 350 jaar Rampjaar Herdenking Friese Waterlinie. Dit feit wordt dit jaar en volgend jaar landelijk bij tal van steden en waterlinies in het hele land met evenementen herdacht.

Deze inleiding werd georganiseerd door Historie Heerenveen samen met de werkgroep Friese Waterlinie. Voor een uitverkochte zaal nam Jansen de mensen mee door het gebeuren in en om Friesland, het Noorden en Nederland rondom de Rampjaren 1672-3, gezien vanuit de huizen van Oranje en Nassau van die tijd. De rol van Albertine Agnes, als prinses van Oranje, als moeder-regentes van de nog te jonge Friese stadhouder Hendrik Kasimir II tijdens de rampjaren, als politiek bestuurlijk en militair actief, werd hierbij uitgelicht door haar.

De positie die Albertine Agnes wist te nemen en uit te ontwikkelen voor haar zoon en haarzelf als regentes in die roerige periode werd breed uitgelegd. Jansen heeft hiervoor talloze oorspronkelijke briefwisselingen tussen de Oranjes en gezaghebbers doorgewerkt, de gebruikelijke manier van die tijd om met elkaar op afstand te communiceren. Briefwisselingen met de Friese Staten, maar ook vele van tussen de Oranjes en de Nassaus onderling als gezaghebbende en daadkrachtige familieleden in die oorlogsjaren.

Conclusie van Sunny Jansen in haar boek en bij deze inleiding was dat Albertine Agnes in wezen niet alleen Friesland redde door haar slimme optreden, haar netwerken, familiebanden en inzichten, maar ook dat zij de weg vrij maakte om een invloedrijke positie te hebben in het regionale en landsbestuur voor de vele vorstelijke vrouwelijke Oranje-Nassaus die na haar kwamen. Dit perspectief vanuit de hogergeplaatste, invloedrijke vrouwen als informeel, maar toch actief handelende personen op het politiek – bestuurlijk en soms ook militair vlak geeft een aanvullende, nieuwe kijk op hoe de dingen feitelijk in die tijd verliepen.

(Foto: Lenus van der Broek)

Stel je vraag gerust

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.