Op zaterdag 26 augustus 2023 is om 15.00 uur is in Kerk op de Hoogte in Wolvega de laatste inleiding van de reeks lezingen van het Programma Herdenking Rampjaar Friese Waterlinie, de entree is gratis. De Duitse kenner van de bisschop van Münster Bernhard von Galen, alias Bommen Berend, Dr. Gerd Dethlefs geeft dan een inkijkje in het Münsters perspectief op de oorlog in de Stellingwerven door Bommen Berend in de Rampjaren 1672-1673. Dr. Gerd Dethlefs is conservator voor cultuurhistorie van Stadt en Land Münster in het LWL-Museum für Kunst und Kultur in Münster. Een buitengewone kans om de inval van Bommen Berend nu ook vanuit het Münsterse perspectief te weten te komen. De lezing wordt in de Duitse taal gegeven.

Dr. Gerd Dethlefs, van het LWL-Museum te Münster, kenner van Bernhard von Galen de bisschop van Münster, alias Bommen Berend

Er was al een reeks inleidingen met het perspectief op de Rampjaren vanuit de Stellingwerven (Karst Berkenbosch), vanuit Albertine Agnes/ Oranje Nassau (Sunny Jansen), vanuit Groning perspectief (dr. Egge Knol) en vanuit Fries perspectief (dr. Meindert Schroor) met een extra lezing door archeoloog Andre Pleszynski over vondsten bij Kontermans. In de laatste inleiding nu op 26 augustus 2023 in Wolvega komen de bezoekers mogelijk aan de weet of de (mislukte) invallen in de Stellingwerven in de analen van Münster zelf ooit een plek kregen.

Werkgroep Friese Waterlinie, via Stichting De Grijpvogel, voerde in 2022 en 2023 het Programma 350 jaar Herdenking Rampjaar Friese Waterlinie uit. Daarbij financieel ondersteund door gemeente Ooststellingwerf, gemeente Weststellingwerf, de P.W. Janssen’s Friesche stichting, het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân en het Bercoopfonds.

De Werkgroep Friese Waterlinie bestaat uit Karst Berkenbosch, Hans Salverda, Lenus van der Broek en Nicolette Hartong, aangevuld voor de tentoonstelling en educatie met Sjoerd Hoogenkamp, Lieuwe Tiesinga, Pieter de Jong en Thijs van Buuren en belangrijk bruikleengever Willem van der Ploeg. Voor programma-onderdelen was er samenwerking met vele partijen in de Stellingwerven en omstreken, waaronder Vereniging Historie Weststellingwerf, Historie Heerenveen, Dorpsarchief Oldeberkoop, Noordelijk archeologisch depot te Nuis, Open Stal, de Stellingwarver Schrieversronte, toneelvereniging de Hoek van 7 Wouden, de Landinrichtingscommissie Beekdal Lende, Vrijstaat de Stellingen, de Scutterie van Sint Clemens Steenwijk, Kijkzaal Wolvega, en vele andere. Zonder hun samenwerking zou het programma niet gerealiseerd kunnen zijn. 

Zie voor meer informatie over het Programma Herdenking 350 jaar Rampjaar Friese Waterlinie 2022-2023 op de website www.friesewaterlinie.nl

(Foto: Lenus van der Broek)

Stel je vraag gerust

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.