De vereniging Oudheidkamer Weststellingwerf, gevestigd in de voormalige burgemeesterswoning in Wolvega, hield op 22 juni haar jaarvergadering in De Rank, met als gast Karst A. Berkenbosch. Na de formele zaken informeerde de voorzitter de aanwezigen over een door de Oudheidkamer georganiseerde tentoonstelling over de jongerencultuur in de periode 1960-1990. Daarbij wordt speciale aandacht besteed aan de jongerengroepen, de jongerencentra in Weststellingwerf en de muziek uit die periode.
Na de pauze kreeg, kreeg Karst A. Berkenbosch het woord, die de aanwezigen liet kennis maken met de Friese Waterlinie, ook wel De Lende – Kuunderlinie genoemd. Omdat Friesland en vooral de Stellingwerven in 1672 en 1673 te maken kreeg met de Münsterse bisschop Bommen Berend, werden in allerijl de oude schansen uit de Tachtigjarige Oorlog weer opgeknapt en land onder water gezet. Omdat een verhaal over de Friese Waterlinie niet op zichzelf staat, begon Berkenbosch zijn lezing met een verkorte inleiding over de situatie in Europa vanaf 1618: een tijd met diverse (godsdienst)oorlogen en opstanden in verschillende landen. Daarna werd ook de niet altijd rooskleurige situatie in Nederland en Friesland toegelicht vanaf 1650.
Vervolgens werd de film’ De Friese Waterlinie’ van Albert Westerhuis en Karst A. Berkenbosch getoond. In deze 22 minuten durende film worden alle schansen van de Friese Waterlinie bezocht en wordt duidelijk waarom ze er lagen en hoe ze er lagen.

Na de film werden er nog een zestigtal plaatjes getoond van o.a. oude tekeningen uit de periode rond 1672, waarbij de situatie in Friesland centraal stond.
Omdat het 350 jaar geleden is dat ons land door Frankrijk, Engeland en de bisschoppen van Münster en Keulen werd aangevallen, wordt er overal in het land aandacht besteed aan het rampjaar. De werkgroep Friese Waterlinie is in de Stellingwerven druk bezig met de organisatie van allerlei activiteiten: een tentoonstelling, een histotolk, een re-enactment event, lezingen, fiets- en bustochten, een kledingwedstrijd en een toneelstukje voor en door kinderen en een Bourgondisch diner. Voor de lezingen zijn naast Berkenbosch, Sunny Jansen, Egge Knol, Meindert Schroor en Dr. Gerd Dethlefs (uit Münster) gecontracteerd.  De aftrap zal plaatsvinden op 16 september met de opening van een tentoonstelling in het gebouw van de Schrieversronte in Oldeberkoop. Daarna volgt er van 17 tot en met 23 september een Waterlinieweek met als start een bezoek aan de Bekhofschans en vervolgens de lezing van Karst A. Berkenbosch in Lunia in Oldeberkoop. Voor volgend jaar is de waterlinieweek gepland van 17 juni tot en met 1 juli, waarbij de tentoonstelling te bezichtigen is in de bibliotheek in Wolvega.    


(Tekst: Karst Berkenbosch; Foto: Hans Salverda)

Stel je vraag gerust

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.