Goed nieuws! Ook de Nieuwe Hollandse Waterlinie is nu net tot werelderfgoed verklaard. Eerder was dat de Stelling van Amsterdam al. Hele mooie erkenning!

2 thoughts on “Nieuwe Hollandse Waterlinie (ook) werelderfgoed!

  1. Alle linies tellen op zich mee voor het hele verdedigingsverhaal van NL, Zuiderlinie (Brabant), StaatsSpaanse Linie (Vlaanderen/ZeeuwsVlaanderen), en vestingwerken zoals Coevorden, Groenlo, en de Noordelijke Linies (eerste en tweede linies). De Stelling van Amsterdam en Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinies kennen veel schansen, bouwwerken met bolwerken en aarden wallen vaak, die veelal nog lang in staat van paraatheid bleven, soms tot in de 20e eeuw als opslagplek voor springstoffen, militair dus; die er nog steeds zijn en nu gebruikt worden voor van alles wat in die bouwsels een plek vinden (vermaak, musea, Horeca, logies, en van alles …).
    Het is al een hele toer geweest dat zij zich wisten te plaatsen voor Werelderfgoed. Werk van jaren van vele partijen, ondernemers, overheden, heel veel inspanning.
    Andere linies kunnen in deze eer en status delen, door bijvoorbeeld te gaan samen werken met die andere linies. Dat kan bijvoorbeeld via liniebreedondernemen.nl of waterlinies.nl om wat voorbeelden te noemen. Je kunt ook nog denken aan latere linies zoals IJssellinie, Grebbelinie, …. Er is wel landelijk eens een gezamenlijk overleg geweest, maar daadwerkelijk samen dingen oppakken, dat is er niet van gekomen om allerlei redenen.

  2. zeker goed nieuws maar de Friese linie dan??? Of telt die niet mee…..De naam Hollandse waterlinie zou betrekking moeten hebben op alle linies!

Stel je vraag gerust

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.