De roemruchte bisschop van Münster, Bernhard von Galen alias Bommen Berend, van rond 1672 leeft nog voort tot helemaal in deze tijd.
Bij opgravingen in Groningen is men gestuit op een bom van de oorlogszuchtige bisschop, die in 1672 de stad Groningen lange tijd belegerde, maar de stad nooit kon innemen. Dat feit wordt jaarlijks nog flink gevierd in de stad, eind augustus.
Bij een opgraving op de hoek van de Nieuweweg en de Oostersingel is een originele bom van Bommen Berend gevonden. Het gaat zeer waarschijnlijk om een mortiergranaat die tijdens de belegering van de bisschop van Munster, Bernard van Galen, in 1672 op de stad is afgeschoten.
Lees hier meer:
www.gic.nl/nieuws/archeologen-stuiten-op-originele-bom-bommen-berend
Bommen Berend & Friese Waterlinie
De bisschop van Münster maakte dat mensen ook in de Stellingwerven, in 1673, in groten getale een veilig heenkomen zochten elders.
Toen was Bommen Berend op weg naar Harlingen, om daar de weg vrij te maken voor de schepen van de bondgenoot Engeland, om manschappen aan land te kunnen zetten. Ook dat mislukte. De Friese Waterlinie in combinatie met stormachtig weer eind augustus dat jaar, maakten dat de troepen van de bisschop dreigden te worden ingesloten. Om dat te voorkomen moesten ze vanaf Wolvega halsoverkop de terugweg aanvaarden. Inmiddels waren de wateren van de Lende zo hoog, dat geen weg meer zichtbaar was. Wagens, manschappen en kanonnen zouden op die haastige ommekeer links en rechts van de weg geraakt zijn en in het water onder, zeggen sommige verslagen.
Meer informatie over het wel en wee van de Friese Waterlinie en Bommen Berend in het Boek ‘de Friese Waterlinie’ van historisch geograaf Meindert Schroor. En in de historische roman ‘Bij de Bek af’ van Karst Berkenbosch.