Het is misschien te mooi om waar te zijn. Toch is het waar. In de provincie Fryslan zelf is het nog een mijl op zeven om de Waterlinie boven het maaiveld uit te krijgen en gaat het op z’n spreekwoordelijke elf-en-dertigs. Maar in het Utrechtse nieuwe Waterliniemuseum in Fort aan de Veght heeft de Friese Waterlinie vast wel een passende, verdiende plek gekregen van de ‘Hollanders’.

Friese Waterlinie = Cool

Maatschappelijke organisaties en ondernemers zijn zelf in het gebied doende met Het organiseren van Friese Waterlinie evenementen, gegidste wandel- en fietstochten en een lezingenprogramma. Denk aan Karst Berkenbosch en hotel-restaurant Lunia in Oldeberkoop, aan Doelgericht Wandelen met de jaarlijkse Friese Waterlinie-wandel tweedaagse en recentelijk nog de landelijke stichting Menno van Coehoorn die enkele lezingen rondom de Waterlinie organiseerde voor haar aanhang vanuit het hele land. De Friese Waterlinie is cool.

Een tour langs De Friese Waterlinie is immers lopend (meerdaagse tocht) of fietsend (ook meerdaags) en ook vanuit de auto een mooi argument om dit goed bewaarde geheim langs de beekdalen van Lende en Kuunder te ondergaan. Een verbindend lint vormt de Friese Waterlinie tussen de nog aanwezige natuur en levende veengebieden als Rottige Meente, Delleboersterheide, Lendevallei en Fochteloërveen. Waterliniemuseum binnenplaats met waterspel 3En dat met het stoere verhaal van grensgebied, van verdediging en strijd in 80-jarige Oorlog en tegen Bommen Berend in Het Rampjaar 1672-1673. Hier zijn inwoners en toeristen niet alleen beleving maar ook culinair goed onder de pannen.

Waterliniemuseum FWL 2Binnenkort zal Fokko Bosker het wandelboekje Banjeren in Saksisch Friesland uitbrengen, met meerdaagse wandeltochten langs de Friese
Waterlinie en ook over de route Van Landweer naar Landweer. Die laatste gaat van het Drentse Zorgvlied, de Elsier Wal daar, een oude landweer uit de 14 eeuw, naar de landweer achter Bakkeveen, bij de grens met Groningen. Die route doet ook enkele plekken en schansen aan van de Friese Waterlinie, zoals die van Makkinga, die bij Waskemeer (de Breebergschans) met een doorloop bij Allardsoog richting Een-West, de Zwartendijksterschans.

Stap op flinke weg te gaan

Karin Sjoukes van Landschapsbeheer Friesland bezocht als trekker van de Friese Waterlinie het net geopende museum en bezorgde de foto’s. Ook is het nu zo dat de Friese Waterlinie is aangesloten bij de organisatie voor Nederland-brede bundeling van Waterlinies waterlinies.nl Het aankomende kistjesproject met geocaching zal ook een goede aanvulling zijn. Een mooie volgende stap op een nog flinke weg om te gaan.

 

beelden van langs de hele 60 km lange linie tussen Fryslan en Groningen / Drenthe / Overijssel, zelfs de onlangs opgeleverde schans Frieschepalen

 

Links

Www.waterliniemuseum.nl

Www.waterlinies.nl

Www.forten.nl

Www.kijkkarst.nl

Www.lunia.nl

Www.doelgerichtwandelen.nl

Www.coehoorn.nl

Stel je vraag gerust

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.