In dit programma gaan we per (eigen) fiets langs schansen en locaties met een verteller bij ons of op de plekken daar voor beleving en verhaal over de Friese Waterlinie.

In 2022 was dat op zondag 18 september en woensdag 21 september 2022.

In 2023 was er nog een keer een kans mee te gaan, namelijk op zaterdag 29 juli 2023.

De gefietste routes komen als pdf downloadbaar op deze website bij ‘Routes’, in de loop van voorjaar 2023; ook komen ze in gedrukte vorm te liggen bij TIP Noordwolde en TIP Appelscha en enkele andere locaties, zoals Hotel Lunia Oldeberkoop. Houdt de website bij voor de exacte data en informatie.

AANMELDEN: je moet je aanmelden om mee te gaan via info@friesewaterlinie.nl.

Kosten: € 15,= per persoon, dit is inclusief lunch en koffie / thee onderweg

BETALING: contante betaling ter plekke vóór aanvang tocht.

Tocht gaat door bij minimaal 12 deelnemers met een maximum van 30 personen.

Zaterdag 29 juli 2023 Scheene – Lende route

10.00 – 16.00 uur Start- en eindpunt P bij bibliotheek Wolvega

Circa 50 kilometer

Deze fietstocht volgt goeddeels de ruggengraat van de Friese Waterlinie, namelijk de beide riviertjes De Lende en de Kuunder / Tsjonger en het riet- en moerasgedeelte zoals er het ooit was, De Rottige Meente en Brandemeer. Ook de uiterste punt, schans Slijkenburg wordt aangedaan, naast uiteraard de Blessebrugschans onder Wolvega.

U kunt zich nu aanmelden voor deze fietstocht met gids op zaterdag 29 juli 2023. Geeft u daarbij aan op welke naam, hoeveel personen en contactgegevens (telefoon, emailadres). Aanmelden kan tot en met 25 juli 2023.

Minimum aantal personen 12 dat de tocht doorgaat, maximum 30 personen.

Fietstocht 29 juli kan niet meer geboekt worden.

Zondag 18 september 2022 Lende – Kuunder route

Origineel kanon van Bekhofschans in Oldeberkoop Foto: P. de Jong

10.00 – 15.00 uur Start Recreatie Tolbrugschans Oldeberkoperweg 70 Oudehorne

Circa 35 kilometer

We starten met koffie of thee. Grotendeels fietsen we dan via fiets-knooppunten een behapbare fietstocht van zo’n 35 kilometers. Op bijzondere plekken met Verhaal van het Rampjaar stoppen we en vernemen wat daar voor bijzonders is geweest.

De Lende – Kuunder route neemt ons globaal mee vanaf de Tolbrugschans boven Oldeberkoop, de Lendevallei en Bekhofschans via de route die de troepen van Bommen Berend op 2 van de 3 invalsroutes namen in 1673. Namelijk zo’n 1000 man trok over de Lende langs de Bekhofschans, en de hoofdmacht van zo’n 7000-8000 troepen ging destijds om de Lende heen via Makkinga over de Kuunder / Tsjonger en richtte het tentenkamp op bij Donkerbroek. Vanaf Makkinga nemen we het Tsjongerdal terug richting Tolbrugschans.

Fietstocht 18 september kan niet meer geboekt worden.

Woensdag 21 september 2022 Scheene – Lende route

Schans Slijkenburg waar Kuunder en Lende parallel aan elkaar verder stromen richting De Kuunder / Kuinre Foto A. Westerhuis

10.00 – 16.00 uur Start Carpoolplek bij Hotel van der Valk Wolvega

Circa 50 kilometer

Deze tocht is echt langer dan de vorige, helemaal vanaf Wolvega bereiken we uiteindelijk (Schans) Slijkenburg in het Westen. Daarnaast beleven we zowel het Tsjonger / Kuunder-dal in de Westhoek als dat we het hele Lendedal terugfietsen.

Aan Rampjaar-locaties doen we allereerst Wolvega zelf aan, namelijk de kerk, waar Bommen Berend zijn houwdegen in de preekstoel geslagen zou hebben. Verder Schans Slijkenburg, het Oude Veer (de Sas) en de prachtig gereconstrueerde Blessebrugschans aan de oude meander (rivierkronkel). Natuurlijk de ruggengraat van de Friese Waterlinie zelf: de beide riviertjes en moerasgebieden van de Tsjonger / Kuunder en de Lende en Lendevallei.

Fietstocht 21 september kan niet meer geboekt worden.