6 x in dit programma gaan we per (eigen) fiets langs schansen en locaties met een verteller bij ons of op de plekken daar voor beleving en verhaal over de Friese Waterlinie.

In 2022 is dat op zondag 18 september en woensdag 21 september 2022. In 2023 nog 4 x, in ieder geval 28 juni 2023 in de Tweede Friese waterlinie-week en 27 augustus 2023 als laatste activiteit van dit Programma. Houdt de website bij voor de exacte data.

AANMELDEN: je moet je wel aanmelden om mee te gaan via info@friesewaterlinie.nl of via de knop bij de specifieke datum in het overzicht hieronder.

Kosten: € 15,= per persoon, dit is inclusief lunch en koffie / thee onderweg, contante betaling ter plekke vóór aanvang tocht.

zondag 18 september 2022 Lende – Kuunder route

Origineel kanon van Bekhofschans in Oldeberkoop Foto: P. de Jong

10.00 – 15.00 uur Start Recreatie Tolbrugschans Oldeberkoperweg 70 Oudehorne

Circa 35 kilometer

We starten met koffie of thee. Grotendeels fietsen we dan via fiets-knooppunten een behapbare fietstocht van zo’n 35 kilometers. Op bijzondere plekken met Verhaal van het Rampjaar stoppen we en vernemen wat daar voor bijzonders is geweest.

De Lende – Kuunder route neemt ons globaal mee vanaf de Tolbrugschans boven Oldeberkoop, de Lendevallei en Bekhofschans via de route die de troepen van Bommen Berend op 2 van de 3 invalsroutes namen in 1673. Namelijk zo’n 1000 man trok over de Lende langs de Bekhofschans, en de hoofdmacht van zo’n 7000-8000 troepen ging destijds om de Lende heen via Makkinga over de Kuunder / Tsjonger en richtte het tentenkamp op bij Donkerbroek. Vanaf Makkinga nemen we het Tsjongerdal terug richting Tolbrugschans.

Fietstocht 18 september kan niet meer geboekt worden.

woensdag 21 september 2022 Scheene – Lende route

Schans Slijkenburg waar Kuunder en Lende parallel aan elkaar verder stromen richting De Kuunder / Kuinre Foto A. Westerhuis

10.00 – 16.00 uur Start Carpoolplek bij Hotel van der Valk Wolvega

Circa 50 kilometer

Deze tocht is echt langer dan de vorige, helemaal vanaf Wolvega bereiken we uiteindelijk (Schans) Slijkenburg in het Westen. Daarnaast beleven we zowel het Tsjonger / Kuunder-dal in de Westhoek als dat we het hele Lendedal terugfietsen.

Aan Rampjaar-locaties doen we allereerst Wolvega zelf aan, namelijk de kerk, waar Bommen Berend zijn houwdegen in de preekstoel geslagen zou hebben. Verder Schans Slijkenburg, het Oude Veer (de Sas) en de prachtig gereconstrueerde Blessebrugschans aan de oude meander (rivierkronkel). Natuurlijk de ruggengraat van de Friese Waterlinie zelf: de beide riviertjes en moerasgebieden van de Tsjonger / Kuunder en de Lende en Lendevallei.

Fietstocht 21 september kan niet meer geboekt worden.

In 2023 zijn er minstens nog 4 verschillende fietstochten Schansen met Verhaal.

Mocht u daarin geïnteresseerd zijn, dan kunt u ons dat melden via info@friesewaterlinie.nl

U blijft dan op de hoogte van (fiets) activiteiten rondom Herdenking Rampjaar Friese Waterlinie.