3 Schansen: Slijkenburg, Blessebrug en Bekhof

De Friese Waterlinie beslaat wel zo’n 60 kilometer in vogelvlucht, gezien van het uiterste puntje in het Zuid-Westen, Schans Slijkenburg, tot bij schans Frieschepalen, grenzend aan Groningen. Je kunt hier meer zien op kaartjes. Ook kun je er meer van te weten komen via de Ontwikkelingsvisie van Feddes Olthof hier.

De meeste schansen zijn niet meer in het landschap aanwezig, maar van sommige kun je er nog best veel van herkennen, als je het maar ziet …. zoals schans Slijkenburg. Je moet die dan liefst van boven bekijken. Bij enkele zijn ‘stekjes’ gemaakt, kunstwerken die verwijzen naar het schans- en krijgverhaal van die plek, zoals de Bandsterschans in Heerenveen en schans Frieschepalen.

En 3 schansen zijn er gewoonweg nog of opnieuw: Blessebrugschans, Bekhofschans en Zwartendijksterschans.

En niet te vergeten het water, de beekdalen, die de ruggegraat vormden van de Friese Waterlinie, de beide beken, De Lende en de Tsjonger / Kuunder stromen er nog steeds met soms prachtig moerassige omgeving, water, veen.

Drone opnamen 3 schansen

Albert Westerhuis van Blijf in Beeld, Nijetrijne, wist voor ons 3 schans-locaties met een drone van boven vast te leggen en die opnamen kun je hier nu zien. Ook maakte hij prachtige foto-opnamen van boven van de schansen, die we mogen gebruiken.

360 graden foto’s 3 schansen

Daarnaast heeft Albert van die 3 locaties ook van elke plek een 360 graden foto gemaakt, die per schans apart bekeken kunnen worden via Google. Je kunt die alle kanten opdraaien, als je de link geopend hebt. Prachtig gedaan Albert, bedankt!