Rampjaar Herdenking Introductie film landelijk Platform

Het landelijk Platform Rampjaar Herdenking maakte dit filmpje van ruim 2 minuten om het landelijke verhaal rond het Rampjaar uit de doeken te doen.


3 schansen en verhaal Friese Waterlinie 1672-1673 in 7+ min

In het kader van de Herdenking Rampjaar Friese Waterlinie 2022-2023 maakte Albert Westerhuis van Blijf in Beeld van 3 schansen een film voor ons, met drone-opnamen.

Schansen moetje echt van boven kunnen zien om ze te begrijpen. Dat begrijp je als je beelden ziet 😉


Karst Berkenbosch deed de voice-over en zo beschikken we over deze prachtige opnamen en het verhaal van de Friese Waterlinie van rond 1672-1673, het Rampjaar.

Henk Vondeling opnamen Blessebrugschans & Bekhofschans

Henk Vondeling uit Fochteloo heeft in 2022 een kort filmpje van 1 min. gemaakt van zijn dronebeelden de Bekhofschans en Oldeberkoop en de Blessebrugschans in De Blesse. Hij onderhoudt ook een website Beleef het Lage Noorden .

Alle schansen langs met Karst Berkenbosch in 22 min

Karst Berkenbosch en Albert Westerhuis maakten in 2012 een film bij de Oplevering van de Plannen van de Friese Waterlinie (zie Documenten), die je hier helemaal kunt zien, de volle 22 minuten.

Docudrama De Friese Waterlinie door Streek in Beeld 40 min

filmgroep Streek in Beeld maakte film over Friese Waterlinie in het nu en het verhaal van eerder

In 2009 maakte de gelegenheidsgroep Streek in Beeld een film over de Friese Waterlinie. Hoe die er in 2008-9 bij ligt en wat het verhaal er van is in de periode 1672-1673, wanneer de gevreesde Bommen Berend voor de Lende staat om de Stellingwerven in te vallen. Zie hier de trailer ervan.

De film van circa 40 minuten is te zien op DVD, die je kunt verkrijgen bij de Vereniging Historie Weststellingwerf of Historische Verening Makkinge.

Of stuur ons een bericht via het contactformulier hieronder.